Meruňkové buchty

meruňkové buchtycompress

Meruňkové buchty

Pamatujete si na babiččiny domácí buchty, které voněly celým domem? Tento recept vás přenese zpět do dětství. Kombinace kynutého těsta, šťavnatého meruňkového kompotu a křupavých lískových oříšků vytvoří neodolatelný zážitek pro vaše chuťové buňky.

Ingredience:

Kynuté těsto:

  • 190 ml vlažného mléka
  • 30 g cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 390 g pšeničné hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g měkkého másla

Meruňkový kompot:

  • 7 velkých meruněk 
  • 100 g cukru 
  • 20g vanilkového cukru
  • Šťáva z půlky citronu
  • 30 g nasekaných lískových ořechů

Nebo můžete místo domácího kompotu použít ovocnou náplň. Na eshopu máme meruňkové náplně, které jsou termostabilní.

Kromě toho

  • 60 g rozpuštěného másla

Dekorace

  • 120 g moučkového cukru
  • 1-2 lžičky meruňkové náplně
  • Schokokugeln Gold- zlaté čokoládové kuličky

Takhle se to dělá:

  1. Na kynuté těsto smícháme vlažné mléko se lžičkou cukru a droždím. Přidáme mouku, zbývající cukr, vejce a máslo a hněteme hákem v mixéru nebo rukama přibližně 8 minut, dokud nevznikne hladké těsto. To by se mělo dostat pryč od okraje misky a už se nelepit. (Možná budete muset přidat 1-2 lžíce mouky). Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 ½ hodiny kynout.
  2. Na meruňkovou náplň meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme cukr, vanilkový cukr a šťávu z půlky citronu. Vaříme 15 minut do bublání a poté necháme vychladnout.
  3. Těsto dobře prohněteme na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělíme na 8 stejných dílů.
  4. Vyrovnáme placky na průměr cca 10-11 cm. Doprostřed dáme 1 lžičku lískových jader a 1 lžíci meruňkové náplně. Jemně zatáhneme za konce, mírně je překryjeme a stiskneme k sobě, aby se konce utěsnily. Formu vymažeme rozpuštěným máslem a rozložíme do něj buchty. Vše potřeme máslem. Posypeme dalšími lískovými oříšky, které lehce přitlačíme.
  5. Připravené buchty přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 stupňů horní/spodní ohřev. Buchty pečeme 30–35 minut dozlatova. Poté necháme vychladnout.
  6. Na ozdobu smícháme moučkový cukr a meruňkovou náplň a vytvoříme hustou polevu. To rozprostřeme na buchty. Posypeme čokoládovými kuličkami Gold.
  7. Buchty můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo vanilkovou omáčkou.

Mohlo by se vám hodit:

 

Kynuté buchty jako od babičky: Tajemství dokonalé nadýchanosti

Toužíte po kynutých buchtách, které by vám připomněly dětství a babiččinu kuchyni? S tímto návodem a několika triky se vám podaří upéct dokonalé buchty, které budou nejen chutné, ale také krásně nadýchané.

Tajemství úspěchu: Kynuté těsto
Základem každé dobré buchty je kvalitní kynuté těsto. Zde je několik tipů, jak ho připravit:

  • Teplota: Droždí nejlépe pracuje při teplotě kolem 35 °C. Příliš horké mléko droždí zabije, příliš studené zpomalí jeho činnost.
  • Kvalitní suroviny: Používejte čerstvé suroviny, zejména vejce a máslo.
  • Doba kynutí: Nechte těsto kynout na teplém místě, ale vyhněte se průvanu. Doba kynutí se může lišit podle teploty v místnosti.
  • Hnětení: Těsto důkladně vypracujte, aby se v něm vytvořil lepek, který zajistí nadýchanost.

Náplně pro každý vkus
Kynuté buchty můžete plnit nejrůznějšími náplněmi. Klasické jsou:

  • Tvarohová: Tvaroh smíchaný s cukrem, rozinkami a citronovou kůrou.
  • Maková: Mák smíchaný s mlékem, cukrem a rozinkami.
  • Ovocná: Kompoty, marmelády nebo čerstvé ovoce.

Značka Super Streusel: 

Super Streusel přináší do světa cukrářství zábavu a kreativitu. Díky široké paletě barev a textur svých směsí cukrového zdobení a tekutých polev SuperDrip můžete snadno vytvořit jedinečné dekorace pro vaše dorty, cupcakes, muffiny nebo vánočky. Ať už zdobíte dort pro zvláštní příležitost nebo jen chcete potěšit své blízké, Super Streusel vám ušetří čas a přinese radost z pečení.

Zmínky z receptu:

 

Recept pro Vás vybral tým LKstore