Recept na halloweenské cupcakes

halloweenske cupcakes

Halloween - to není jen strašení a převleky, ale také skvělá příležitost se kulinářsky vyřádit! Ať už chystáte dětskou oslavu, nebo dospělácký večírek, tyhle halloweenské cupcakes se postarají o pořádnou dávku zábavy a tvoření. Jejich příprava je jednoduchá a dává prostor vaší kreativitě. S tímhle receptem si můžete pohrát s barvami, tvary a hlavně s dekoracemi.

Recept na halloweenské cupcakes

S naším receptem na cupcakes si užijete spoustu legrace - ať už při přípravě, nebo zdobení. Připravili jsme pro vás dvě varianty těsta – světlé a kakaové, takže můžete vytvořit dokonalý podklad pro jakýkoli strašidelný design. Ať už se rozhodnete pro duchy, pavouky nebo krvavé motivy, tyto cupcakes budou neodolatelnou a strašidelně dobrou ozdobou každého stolu.

Ingredience na 12 cupcakes

Základní těsto

  • 2 vejce

  • 80 g krupicového cukru

  • 150 ml plnotučného mléka

  • 60 g rozpuštěného másla (ne horkého)

  • kůra z 1 citronu

  • 250 g hladké špaldové mouky

  • 1,5 lžičky kypřicího prášku

Pro kakaovou variantu (tmavé cupcakes)

  • Základní těsto

  • Přidejte 20 g kvalitního kakaa

Krém

Pomůcky

Postup přípravy

Muffiny (cupcakes)

  1. Předehřejte troubu na 170 °C. Do formy na muffiny vložte papírové košíčky.

  2. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny.

  3. Postupně vmíchejte mléko, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.

  4. V jiné misce smíchejte mouku s kypřicím práškem.

  5. Moučnou směs postupně po lžicích přisypávejte do tekuté směsi a jemně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Pokud připravujete kakaovou variantu, přidejte nyní i kakao a dobře promíchejte.

  6. Košíčky plňte do dvou třetin a pečte v předehřáté troubě zhruba 22–25 minut. Muffiny jsou hotové, když po zapíchnutí špejle do středu vyjde suchá. Po upečení je nechte zcela vychladnout na mřížce.

Příprava krémů

  1. Vyšlehejte smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem a vanilkou do polotuhé konzistence.

  2. Po částech přidávejte mascarpone a šlehejte, dokud krém není pevný a drží tvar. 75 ml směsi Zeesan ztužovač Neutral rozmíchejte v 75 ml vody a ihned vmíchejte do téměř vyšlehané hmoty. Nenechávejte vodu se ztužovačem dlouho stát, jinak začne tuhnout.

  3. Nyní můžete rozdělit krém do misek a každou část obarvit jinou potravinářskou barvou (oranžovou, zelenou, černou atd.) pro různé halloweenské motivy.

Varianty krémů a jejich barvení:

  • Oranžový dýňový krém: Do základního krému vmíchejte oranžové potravinářské barvivo.

  • Zelený strašidelný krém: Ideální na cupcakes s motivy Frankensteina nebo zombie. Použijte zelené barvivo.

  • Šedý nebo černý krém: Pro extra strašidelný vzhled obarvěte krém černým barvivem.

Tipy na zdobení

Tipy na ozdoby z našeho eshopu:

  • Jedlá očička: Jednoduše přilepte na krém a vytvořte strašidelné příšerky nebo duchy.

  • Dýňové, netopýří nebo duchové dekorace: Použijte fondánové nebo cukrové dekorace, které připevníte na krém.

Tipy na domácí ozdoby

  • Pavučiny z čokoládyČokoládu je možné rozpouštět temperační technikou, která zachová její správnou krystalickou strukturu – to ale v tomto receptu řešit nemusíme. Místo toho lze použít čokoládovou polevu. V našem sortimentu najdete polevy Lumea (včetně bílé s jemnou chutí smetany a vanilky), které jsou chuťově velmi příjemné.

    Rozpouštění polevy:

    • Nad parou (pozor na kapky vody – i jediná může způsobit, že čokoláda zhoustne a vznikne hmota podobná ganache).

    • Nebo v mikrovlnné troubě, po 10 vteřinových intervalech a vždy dobře promíchat, doporučujeme nastavit poloviční výkon.

    Tip: Pokud se chcete vyhnout temperaci, lze čokoládu smíchat s rozpuštěným kakaovým máslem (cca 10 % z množství čokolády). Při pečlivém míchání získáte obdobu polevy typu ICE, kterou není nutné temperovat.

  • Krvavá poleva: Moučkový cukr rozmíchejte s trochou vody (přidávejte po kapkách) a červeným potravinářským barvivem tak, aby vznikla poleva o konzistenci husté krve. Nechte ji stékat po okrajích cupcakes pro autentický ‘krvavý’ efekt. Alternativně můžete použít řidší královskou glazuru, kterou u nás také najdete, nebo zvolit nejjednodušší variantu – červenou tekutou polevu od Super Streusel.

  • Duchové, dýně nebo mumie z polevy: Na eshopu najdete širokou nabídku Cake Drip polev v mnoha barvách, které můžete použít na přípravu dekorací. 

    • bílá - pro duchy či mumie
    • oranžová - dýně
    • černá - pavouci, netopýři

Mohlo by se vám hodit:

 ##PRODUCT-WIDGETS-40265##

Halloweenské pečení, recepty a cukroví

Pro halloweenské pečení je typická kombinace strašidelných motivů a sladkých chutí. V Česku se stává stále oblíbenější příprava halloweenských dezertů, které spojují sezónní suroviny, jako je dýně, s kreativním zdobením. Nejčastěji se pečou halloweenské cupcakes, perníčky a cukroví ve tvarech duchů, dýní, pavouků či netopýrů. Tyto strašidelné sladkosti se zdobí bílou, oranžovou nebo černou polevou, jedlými dekoracemi a jedlými očičky.

Inspirace pro halloweenské recepty často přichází ze zahraničí a ze sociálních sítí. V posledních letech jsou obrovským trendem na TikToku a Instagramu vizuálně efektní dezerty jako "krvavé" koláče s malinovou polevou, nebo dorty ve tvaru pavučin. Oblíbené jsou čokoládové polevy, které se používají pro vytváření pavučin, a červené polevy, které napodobují krev, což jsou techniky, které se často objevují v zahraničních videích s názvy jako "Halloween Baking". Pečení na Halloween je skvělá rodinná aktivita, která podporuje kreativitu a připraví jedinečnou atmosféru.

Zmínky z receptu:

Recept pro Vás vybral tým LKstore