
Halloween - to není jen strašení a převleky, ale také skvělá příležitost se kulinářsky vyřádit! Ať už chystáte dětskou oslavu, nebo dospělácký večírek, tyhle halloweenské cupcakes se postarají o pořádnou dávku zábavy a tvoření. Jejich příprava je jednoduchá a dává prostor vaší kreativitě. S tímhle receptem si můžete pohrát s barvami, tvary a hlavně s dekoracemi.
Recept na halloweenské cupcakes
S naším receptem na cupcakes si užijete spoustu legrace - ať už při přípravě, nebo zdobení. Připravili jsme pro vás dvě varianty těsta – světlé a kakaové, takže můžete vytvořit dokonalý podklad pro jakýkoli strašidelný design. Ať už se rozhodnete pro duchy, pavouky nebo krvavé motivy, tyto cupcakes budou neodolatelnou a strašidelně dobrou ozdobou každého stolu.
Ingredience na 12 cupcakes
Základní těsto
-
2 vejce
-
80 g krupicového cukru
-
150 ml plnotučného mléka
-
60 g rozpuštěného másla (ne horkého)
-
kůra z 1 citronu
-
250 g hladké špaldové mouky
-
1,5 lžičky kypřicího prášku
Pro kakaovou variantu (tmavé cupcakes)
-
Základní těsto
-
Přidejte 20 g kvalitního kakaa
Krém
-
250 g mascarpone
-
400 ml smetany ke šlehání
-
100 g moučkového cukru s vanilkou
-
gelové potravinářské barvy Lumea (oranžové, zelené, červené...)
- 75 g Zeesan ztužovač Neutral
Pomůcky
Postup přípravy
Muffiny (cupcakes)
-
Předehřejte troubu na 170 °C. Do formy na muffiny vložte papírové košíčky.
-
Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
-
Postupně vmíchejte mléko, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
-
V jiné misce smíchejte mouku s kypřicím práškem.
-
Moučnou směs postupně po lžicích přisypávejte do tekuté směsi a jemně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Pokud připravujete kakaovou variantu, přidejte nyní i kakao a dobře promíchejte.
-
Košíčky plňte do dvou třetin a pečte v předehřáté troubě zhruba 22–25 minut. Muffiny jsou hotové, když po zapíchnutí špejle do středu vyjde suchá. Po upečení je nechte zcela vychladnout na mřížce.
Příprava krémů
-
Vyšlehejte smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem a vanilkou do polotuhé konzistence.
-
Po částech přidávejte mascarpone a šlehejte, dokud krém není pevný a drží tvar. 75 ml směsi Zeesan ztužovač Neutral rozmíchejte v 75 ml vody a ihned vmíchejte do téměř vyšlehané hmoty. Nenechávejte vodu se ztužovačem dlouho stát, jinak začne tuhnout.
-
Nyní můžete rozdělit krém do misek a každou část obarvit jinou potravinářskou barvou (oranžovou, zelenou, černou atd.) pro různé halloweenské motivy.
Varianty krémů a jejich barvení:
-
Oranžový dýňový krém: Do základního krému vmíchejte oranžové potravinářské barvivo.
-
Zelený strašidelný krém: Ideální na cupcakes s motivy Frankensteina nebo zombie. Použijte zelené barvivo.
-
Šedý nebo černý krém: Pro extra strašidelný vzhled obarvěte krém černým barvivem.
Tipy na zdobení
Tipy na ozdoby z našeho eshopu:
-
Jedlá očička: Jednoduše přilepte na krém a vytvořte strašidelné příšerky nebo duchy.
-
Dýňové, netopýří nebo duchové dekorace: Použijte fondánové nebo cukrové dekorace, které připevníte na krém.
Tipy na domácí ozdoby
-
Pavučiny z čokolády: Čokoládu je možné rozpouštět temperační technikou, která zachová její správnou krystalickou strukturu – to ale v tomto receptu řešit nemusíme. Místo toho lze použít čokoládovou polevu. V našem sortimentu najdete polevy Lumea (včetně bílé s jemnou chutí smetany a vanilky), které jsou chuťově velmi příjemné.
Rozpouštění polevy:
-
Nad parou (pozor na kapky vody – i jediná může způsobit, že čokoláda zhoustne a vznikne hmota podobná ganache).
-
Nebo v mikrovlnné troubě, po 10 vteřinových intervalech a vždy dobře promíchat, doporučujeme nastavit poloviční výkon.
Tip: Pokud se chcete vyhnout temperaci, lze čokoládu smíchat s rozpuštěným kakaovým máslem (cca 10 % z množství čokolády). Při pečlivém míchání získáte obdobu polevy typu ICE, kterou není nutné temperovat.
-
-
Krvavá poleva: Moučkový cukr rozmíchejte s trochou vody (přidávejte po kapkách) a červeným potravinářským barvivem tak, aby vznikla poleva o konzistenci husté krve. Nechte ji stékat po okrajích cupcakes pro autentický ‘krvavý’ efekt. Alternativně můžete použít řidší královskou glazuru, kterou u nás také najdete, nebo zvolit nejjednodušší variantu – červenou tekutou polevu od Super Streusel.
-
Duchové, dýně nebo mumie z polevy: Na eshopu najdete širokou nabídku Cake Drip polev v mnoha barvách, které můžete použít na přípravu dekorací.
- bílá - pro duchy či mumie
- oranžová - dýně
- černá - pavouci, netopýři
Mohlo by se vám hodit:
##PRODUCT-WIDGETS-40265##
Halloweenské pečení, recepty a cukroví
Pro halloweenské pečení je typická kombinace strašidelných motivů a sladkých chutí. V Česku se stává stále oblíbenější příprava halloweenských dezertů, které spojují sezónní suroviny, jako je dýně, s kreativním zdobením. Nejčastěji se pečou halloweenské cupcakes, perníčky a cukroví ve tvarech duchů, dýní, pavouků či netopýrů. Tyto strašidelné sladkosti se zdobí bílou, oranžovou nebo černou polevou, jedlými dekoracemi a jedlými očičky.
Inspirace pro halloweenské recepty často přichází ze zahraničí a ze sociálních sítí. V posledních letech jsou obrovským trendem na TikToku a Instagramu vizuálně efektní dezerty jako "krvavé" koláče s malinovou polevou, nebo dorty ve tvaru pavučin. Oblíbené jsou čokoládové polevy, které se používají pro vytváření pavučin, a červené polevy, které napodobují krev, což jsou techniky, které se často objevují v zahraničních videích s názvy jako "Halloween Baking". Pečení na Halloween je skvělá rodinná aktivita, která podporuje kreativitu a připraví jedinečnou atmosféru.
Zmínky z receptu:
Recept pro Vás vybral tým LKstore

